Oikeasti, tätä vaan ei onnistu sivuuttamaan. Asia ei varmaan kirpaisisi niin kovin, jos hoidoista olisi aina takeena onnistunut lopputulos eli alkanut raskaus ja syntynyt lapsi (tai useampi). Mutta kun ei, maksettava on ihan riippumatta siitä tuleeko toivottua tulosta vai ei.
Meidän tarinassamme ei odotettu vuotta ennen hoitoihin hakeutumista. Tosiasiassa taisimme odottaa kaksi kiertoa ennen ajan varaamista yksityiselle klinikalle. Minun kärsivällisyyskyvylläni päästiin tähän. Miehen kapasiteetti olisi ollut riittoisampi mutta tässä minun pirttihirmupiirteeni varmaan nousivat niin nopeasti, että mieskin katsoi parhaaksi myöntyä edes tutkimuksiin. Emme siis odotelleet pääsyä julkisiin palveluihin vaan menimme pankkikortti ojossa yksityiselle klinikalle. Niissäkin olisi ollut mistä valita. Valitsimme muistaakseni painottaen mm. seuraavia kriteerejä; ajanvaraus netissä mahdollista, hinnasto esillä, suosituksia tutuilta. Hinnoissa ei klinikoilla ole mitään aivan järkyttäviä eroja. Näin ollen painoi myös klinikan sijainti; piti olla helppojen yhteyksien varrella jotta töihin ja töistä pääsi nopeasti. Valinta oli lopulta Felicitas.
Karkeasti voisi jaotella rahaa menevän
- suunnittelukäynteihin
- toimenpiteisiin
- ultraäänikäynteihin
- lääkkeisiin ja hormooneihin
Vähän näkymättömämmin rahaa voi myös mennä hoitojen ja käyntien vuoksi otettuihin lomapäiviin tai tuntipoissaoloihin (joita tosin ei voi rahalla maksaakaan takaisin vaan tehdään sitten työtä enempi toisena päivänä tai lomalla lomaillaan vähemmän aikaa). Me liikumme muutenkin julkisilla joten käynteihin ei erikseen mene matkakuluja, saman kunnan alueella kun voimme asioida.
Sattuipa muuten tässä ovulaation odotteluvaiheessa niin, että maanantaina kipaisin ultrassa, jossa ei voitu todeta muuta kuin se, että limakalvo on vielä surkean ohut eikä ovulaatiokaan näyttäisi olevan aivan lähipäivinä tuloillaan. Sen siitä kuitenkin kostuin, että sain pari päivää taukoa ovulaation testaamisesta. No, mitä kuitenkin tapahtui kassalla oli, että kuulin väärin minulle sanotun summan ja ilahtuneena kommentoinkin, että "olipas tämä halpa käynti". Pankkikorttia laitteeseen tunkiessani totuus kuitenkin paljastui; summa oli 125 euroa eikä 25 euroa. Korvani nappasi huoletta ensimmäisen satasen pois. Sitten tuli nolostus - mitähän vastaanottohenkilö oikein ajatteli tokaisustani? Lopulta päättelin, ettei hän edes kuullut sitä sillä hänellä oli joku tuppo korvassaan ja tullessani tiskille hän ei ollut kuullut mitä häneltä kysyin.
Tässä vaiheessa en todellakaan jaksa laskea summia ja se olisi ehkä vähän liian kivuliastakin. Ja toisaalta niin kovin ristiriitaista, olemmehan tosiaan etenemässä kohti hartainta toivettamme, yhteistä lasta. On kuitenkin ihan realiteetti, että tarvitsee sitä rahaa elämässä muihinkin asioihin...Olenko ihan hirveä kun ajattelen rahanmenoa?
On vähän urpoa itseltäni, ettei asia tullut mieleeni kun joulukuussa juoksin intopiukeana apteekkiin heti lääkärikäynnin jälkeen valmistautuakseni ensimmäiseen hoitokierrokseen. Silloin olisi ollut viisasta muistaa ystävän muistutus Kelan lääkekatosta. Olisin voinut ostaa joulukuussa vain välttämättömimmät Primolutit ja tehdä isot investoinnit tämän vuoden puolella. Mutta ei sitä silloin ymmärtänyt, jälkikäteenhän tuntuu muutenkin vähän vieraalta tuo innostus lääkkeiden hankintaan. Samankaltaista innostusta hoitoa, varsinkaan lääkkeitä, kohtaan ei sitten ehkä sen jälkeen ole ollutkaan. Olkoon tämä nyt muistutukseksi niille, jotka haluavat ja onnistuvat tämän asian kanssa taktikoimaan...
Alla tietoa lääkekatosta, seuraava teksti on lainaus suoraan Kelan sivuilta. "Maksat itse aina osan lääkekuluistasi ns. omavastuuosuutena. Jos saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksamasi omavastuuosuudet ylittävät 612,62 euroa kalenterivuodessa, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Vuotuisen omavastuuosuuden täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasta lääkkeestäsi 1,50 euroa."Lähde: http://www.kela.fi/laakkeet_laakekatto
P.S. Kilpailevalla Fertinova-klinikalla on nyt uusi takuuhoito!
Hei, löysin juuri blogiisi ja taidan jäädä seuraamaan taivaltanne. Toivottavasti siitä ei tule pitkä.
ReplyDeleteTosiaan, lääkekatto..
Meillä hoidot olisi voitu aloittaa jo syyskuussa, mutta minun taustoillani lääkäri suositteli aloittamaan vasta tammikuussa, kun kuitenkaan yhdellä hoidolla ei selvitä. Muistutti vielä, että hae lääkkeet vasta ensivuoden puolella.
Meille toivottavasti ehditään tekemään tänävuonna ainakin yksi uusi hoito, jos nyt ei satu sitten PASsista tärppäämään.
Tsemppiä teillekin!
lapsia.blogspot.fi
Kiitos tsempeistä ja blogilinkistä! Kävinkin jo lukemassa blogissasi!
ReplyDeleteHuoh. Listasta puuttuukin muuten ovulaatiotestit ja raskaustestit (verikokeet ja kotitestit)...Niistä on toki jo nyt tullut ihan mittava summa mutta tulevat vähän pienemmissä erissä niin sitä ei jotenkin osaa samalla tavalla mieltää. Vaan rahaa niihinkin saa syytää. Ja etenkin jos tekee testejä turhaan. Viime viikolla tein neljä kallista Clearbluen ovulaatiotestiä niin, etten saanut niihin tulosta! Kahdessa syy selittämätön, yhdessä todennäköisesti liian vähän sain pissattua tikulle ja yhden, jonka tein töissä, unohdin vessaan kun "piti vaan nopeasti hoitaa yksi asia". Mur itselleni!
ReplyDeleteOlen monta kertaa miettinyt, että pitäisikö laskea hoitokuluja vai ei. Jos teen sen ennen kuin onnistumme, niin sitten todennäköisesti vain harmittaa, ja sitten kun meillä toivottavasti joskus on lapsi, niin sitten ei ne kulut ehkä enää kiinnostakaan... :) Toki näin alkuvaiheessa on suunnilleen vielä sellainen näppituntuma kokonaishinnasta, vaikka en ole vielä laittanut asioita tarkasti paperille.
ReplyDeleteKeksi, vähän samat tunnelmat. Ei sitä oikein välitä laskea hintaa koska jos tässä onnistutaan niin on aivan yksi ja sama paljonko siihen on mennyt.
ReplyDeleteMeidän perheessämme tilanne on varmaan helpompi kuin monella sillä mies on työssä, jossa palkasta jää jotain käteenkin, kummallakin on säästöjä ja molemmilla on muuten ihan hyvä hallinta raha-asioissa eli kyllä tässä vielä muutakin syödään kuin puuroa ja tehdään kaikenlaista mukavaakin; käydään teatterissa ja matkustetaan. Mies on tosin perinteisesti meistä se, joka on raha-asioissa tarkempi mutta nyt on kyllä laskematta maksanut, mitä maksettavaksi tulee. Meillä mies on oikeastaan aina maksanut klinikkakäynnin kun on ollut mukana. Näin ollen hänellä lienee myös parempi käsitys summista. Onni sinällään, että en ainakaan tässä vaiheessa ole siitä ottanut ylimääräistä huolta, se kun tuskin ainakaan helpottaa onnistumista kun ressaa...