Thursday, March 12, 2015

Jos olenkin raskaana...

Viime keväänä jätin harmillisesti kesken harjoittelun tanssikisoihin eräässä ryhmässä. Se oli silloin oikea päätös sillä stressasin kovin sitä, että emme aikataulullisista syistä onnistuneet harjoittelemaan niin, että olisimme saaneet teostamme esitettävään kuntoon loppukevääksi. Silloin kuitenkin osa ryhmästä suunnitteli samaa teosta tämän kevään kisoihin. Kiemurtelin ja kaartelin. Syy, miksi en lupautunut, oli se, että toivoin kovin olevani siinä vaiheessa pienen lapsen äiti tai vähintään raskaana. No, toisin kävi...

Viime kesänä otin työstäni toimivapaata ja nyt teen määräaikaisuutta toisessa työssä. Syyt tähän olivat lukuisat mutta ajattelin tämän määräaikaisen paikan olevan paikka, jossa työpaineet eivät ole niin kovat ja psyykkinen kuorma olisi vähäisempää. Tätä toivoin sillä toivoin hyvinkin raskautuvani ja yritin valmistella tilannetta niin, etten olisi äärimmäisen kuormittavassa työssä raskausaikana. Taisi käydä juuri päin vastoin. Jo syyskuussahan selvisi, että luonnollisin menetelmin emme tule lasta saamaan. Jäkiviisaana voi todeta, että "omassa työssäni" ainakin aikataulujen sumplaaminen ja ajan raivaaminen klinikkakäynteihin ja operaatioihin olisi ollut helpompaa.

Alkusyksystä varasimme matkan loppuvuodeksi ja ajattelimme sen olevan viimeinen matkamme kahden, tai oikeastaan toivoimme kovin, että pieni olisi ollut jo matkalla mukana, kasvamassa sisälläni. Olin itse asiassa ehtinyt vahvasti visualisoida sen kuinka ylpeänä kuljen (ei vielä niin näkyvän) salaisen matkalaisen kanssa ja illalla lakanoiden väliin käpertyessämme mieheni silittää kasvavaa vatsaani. Seuraavaa matkaa suunnittelemme samoin ajatuksin, tai ainakin oma mieleni edelleen on kallellaan sinne, että raskaana olen ja tämä on hyvä huomioida myös matkan käytännön asioita suunnitellessa (kuten ruokavalio - olen siis kasvissyöjä ja koen, että aivan terveellisesti ja vauvalle turvallisesti voisin syödä vain kotona saadessani itse valmistaa ruokani niin, että siinä on kaikkea, mitä vatsassa kasvavan vauvan vuoksi tarvitsee). Olisi varmaan oman psyyken kannalta hyvä olla viemättä tällaisia ajatuksia kovin pitkälle, eihän tiedä kuinka monta "viimeistä matkaa vain pariskuntana" ehdimme vielä tekemään. Mutta se toive, se on niin voimakas, että se värittää kaiken arjesta juhlaan.

Naistenpäivänä lähdimme miehen kanssa ulkoilemaan. Kuljimme ennen raittiseen ilmaan ampaisemista kauppakeskuksen läpi. Mies ehdotti, että olisimme voineet käydä katsomassa minulle jotain uutta kaunista alusvaateliikkeestä. Arvostin elettä mutta kieltäydyin vedoten siihen, että jos kohta olen raskaana, kokoni varmaankin muuttuu ja upouusien hepeneitten käyttöikä jäisi lyhyeksi. Tämä harmittaa jo nyt sillä tässä emotionaalisessa tuhotilassa olisi tietenkin mukavaa jos olisi edes jotain sievää päällä.

Mainittakoon, että edellisessä suhteessani harrastin aivan tätä samaa ja näiden ajatusten kanssa on nyt siis tullut elettyä jo hyvä tovi. Yllä vain muutama esimerkki tilanteista, joissa valmistautuminen (ja pettyminen) raskauteen on kaventanut elämää. Hyvä muistutus itselleni - jatkossa EI NÄIN! Tällainen ajattelu ei varmaan lopu jollen itse tätä lopeta.

Ps. Kiitos Pienelle paikka vapaana -blogin Keksille, joka inspiroi tähän kirjoitukseen. Minulle kirjoitus muistutti siitä, että on uskallettava elää näiden vahvojen toiveidenkin keskellä. 

5 comments:

  1. Tää onkin aivan tuhottoman vaikeaa ja sitä pitää ihan tietoisesti pakottaa itseään toimimaan toisella tavalla. Toisaalta ajattelen, että se kertoo myös siitä, että ajattelee toivoa olevan. Luulen että itseltäni tuo suunnittelu väheni kun sai kuulla että ihan oikeasti on syy siihen ettei lasta saada. Pelkään, että nuo ajatukset palaavat taas kun hoidot meillä alkavat...miten silloin saisi muistutettua itseään, että pitää elää elämäänsä?

    ReplyDelete
  2. Ihan totta! Ja sama täällä, meillä selvisi heti ensikäynnillä syy, miksemme onnistu luonnollisesti raskautumaan ja vasta parin kuukauden kuluttua selvisi mitä tilanteessamme on tehtävissä. Tuo väliaika oli lohdutonta ja tavallaan luopui haaveista. Hoitosuunnitelman täsmennyttyä ja varsinkin hoitojen alettua suunta on taas takapakkeja ja surun ja menetyksen läpikäyntiä lukuunottamatta ollut tulevassa - siinä, että jonain päivänä olemme perhe, jossa on myös lapsi tai lapsia.

    Eli kyllä, kuten sanoitkin niin nyt olisi vaan tietoisesti pyrittävä ajattelemaan ja toimimaan toisella tavalla.

    Tähän liittyen; suunnittelen alusvaateostoja verkkokaupan alennusmyynnissä, tästä se sitten alkaa, uudella lailla ajattelu ja toimiminen! Viis siis siitä jos kokoni jossain vaiheessa muuttuu, siihenhän voi mennä vuosia ja olisi todella hullua lakata elämästä nyt, tässä hetkessä! Siis ihan pieni juttu, toivottavasti ei kuulosta kenestäkään loukkaavalta kun vouhkaan rintaliivien ostamisesta mutta veikkaan, että tällaisesta alusta nämä ajatukset saattavat paisuakin joten hyvä pysäyttää alkuunsa silloin kun vain voi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rintsikat on hyvä juttu! :) siitä se lähtee!

      Delete
  3. Voi miten kuulostaa tutulle... Eeeei minun kannata nyt työpaikkaa vaihtaa, eeei minun kannata aloittaa uutta harrastusta, ei kannata jatkaa syksyllä enää vanhaa harrastusta, jota ei saa harrastaa raskaana koska vaara saada iskuja mahaan on niin suuri, ei kannata nyt vaihtaa pikkuautoa kun pian olen kuitenkin raskaana :| ja niin, tässä on näitä juttuja mietitty 1,5vuotta.. Koska ymmärtäisi alkaa taas elämään ennenkuin huomaa elämän lipuneen ohi odottaessaan raskautta :( voimia sinulle!

    ReplyDelete
  4. Aivan niin. Valmistautuminen uuteen elämänvaiheeseen on jollain tasolla hyvä ja järkevä asia mutta jotta tässä säilyisi täyspäisenä on tietenkin hyvä, ettei "lakkaa elämästä". Sitä on tavallaan kai valmis "luopumaan" paljosta siinä toiveessa, että uuden pienen ihmisen matka pian alkaisi. Kiitos kannustuksesta nimettömälle ja samoin - voimia sinnekin!

    ReplyDelete